Kopriva - Zeleni obrok zdravlja

Kopriva raste kao svakom poznat, često neželjen korov gotovo po cijelom svijetu, najčešće uz putove, ceste, po vlažnim šumama, uz naselja i zapuštenim mjestima. Od davnina je poznata njezina ljekovitost i hranidbena vrijednost. Još su stari Egipćani, Grci i Rimljani koristili koprivu kao zdravu hranu u proljeće i čuvaricu zdravlja kroz cijelu godinu. I u srednjovjekovnoj Njemačkoj je bila na cijeni o čemu govore mnogi stari recepti i zapisi. U našim krajevima je kroz povijest poznata i korištena na mnogo načina, kao hrana i kao lijek. Dobro je napomenuti da se koristi i list i korijen koprive i to list svježi i sušeni, dok se korijen koristi samo kao sušeni. Ispitivanjem ljekovitog sastava koprive utvrđeno je kopriva sadrži 5,5% bjelančevina, 0,7%masti i 7% ugljkohidrata, bogata je vitaminom C (75-140 mg), karotenom (provitaminom A 20 mg), vitaminima B2, K i pantotenskom kiselinom. Od minerala sadrži željezo,kalcij, fosfor, magnezij, natrij, kalij i kremičnu kiselinu te acetilholina i histamina u dlačicama. Mlado lišće koprive sadrži 20 puta više vitamina C nego zelena salata, pa mladi listovi ubrani u proljeće, sitno nasjeckani i pomiješani sa salatama znatno obogaćuju obrok vitaminima. Sagledavajući njen bogati sastav i učinak na organizam, najvažnije djelovanje je na ukupno pročišćavnje i oporavak organizma. Kopriva ima diuretički efekt pa se savjetuje upotreba kod reumatičnih oboljenja, artritisa, gihta, bubrežnih kamenaca. Uspješno pomaže kod niskog željeza u krvi, kod zaustavljanja krvarenja, oporavak slabih i umornih osoba. Regulira stolicu, snizuje šećer u krvi djelovanjem enzima sekretina na gušteraču. Pomaže kod oboljenja prostate, djeluje protuupalno, a koristi se i kod oboljenja jetre, žući, gušterače i slezene.Ublažava kronična kožna oboljenja, ekceme, akne i uspostavlja prirodni tonus kože. U narodu je posebno cijenjena za osnaženje, remineralizaciju, kod slabe kose, ispadanja kose i lomljivih noktiju. Koprivu zbog njene prehrambene, mineralno-vitaminske vrijednosti i rasprostranjenosti uvrštavamo u najkorisnije i najzdravije lisnato povrće. Za jelo se koriste vršni listovi mlade koprive, (ubrani na mjestima koja nisu izložena zagađenju od industrije ili ispušnih plinova automobila), koji se pripremaju na razne načine (juhe, umaci, pite, kolači, salate, sokovi..,) dok se od osušenih dijelova pripremaju čajevi ili drugi pripravci. Kopriva se preporuča koristiti prokuhana jer svježa kopriva sadrži kremičnu kiselinu koja u većim količinama može štetno djelovati na bubrege, a tim postupkom neutraliziramo i djelovanje mravlje kiseline iz žaoka koprive. Dakle, mnogo je razloga da se ovo nadasve zdravo, divlje povrće, što češće nađe na jelovniku suvremenog čovjeka.

naslovna

U mogućnosti smo sve naše proizvode, uz predhodnu narudžbu, isporučiti u dogovorenom roku.